Анатомія зручної кухні.. Ідеї ремонту

Рекламний блок

Ви зіткнулися з приємною проблемою - ПОТРІБНА КУХНЯ! Можливо ви щасливий власник нової квартири або настав час оновлення. Одним словом питання дозрів. Але перш ніж кидатися в гущу подій треба трохи підкріпитися інформацією поспішати тут не можна ніяк. Меблі - проект затратний і не тільки в грошовому вигляді. При побудова кухні є багато вихідних параметрів, про деякі я постараюся розповісти. Звичайно непогано скористатися послугами адекватного дизайнера. можна походити по салонах - але там все стандартно і однаково (відкиньте різномасті фасади і побачите конструктор з кубиків-коробів) або знайти столярку яка зробить кухню Вашої мрії. Але і туди треба прийти підкованим , і бажано зі своїм проектом. Отже почнемо з побудови.

Рисуем проект в 3D

Малюємо проект в 3D


Розповідаю страшну таємницю: всі люди мають різний ріст і габарити! А працювати на кухні треба з прямою спиною, так ми менше втомлюємося і процес приготування шедеврів буде доставляти радість, це головна умова і будемо відходити від нього. Все що ми робимо в кухні-все з прямою спиною.

1. Миття посуду:
Стандартноя висота стільниці мийки 83см одні будуть мити посуд, зігнувшись і впираючись лобом в шафу (так миє мій брат при зростанні 195), а інші можуть, звичайно, і поставити лавку. Правильна висота мийки вираховується так - висота Вашого ліктя від підлоги мінус висота Вашого кулака.
Приклад: у мене від підлоги до ліктя 104см , кулак 8см значить 104-8 буде 98см. Посудомийна машина не вирішує проблеми, а дещо полегшує життя.

Примерно так.

Приблизно так.


2. Робочий стіл...
Тут все набагато складніше, при приготуванні чогось смачненького є два види різання продукту.
Силовий, (капуста, заморожені або мало оттаявшие м'ясні і рибні продукти, тощо) і назвемо його приміром точним (нарізка, скибки риби для суші або скибочки тамбовського окосту з димком).

У силовому випадку ми ріжемо докладаючи великі зусилля і наша мета відрізати або пошинкувати дрібніші.

Точний - вимагає від нас тонкі й акуратні скибочки .
Подивившись на пристрій людського організму можна зробити висновок: докладати значні зусилля в положенні стоячи легше десь на рівні пояса ми мимоволі допомагаємо корпусом (спина у нас пряма, наша головна умова) А тоненько різати докторську ковбаску на бородінський хлібець зручніше буде вище, десь на рівні висоти мийки. Може трохи нижче.

3.Варильна поверхня...
Тут все просто - беремо Вашу найвищу каструлю і знаходимо ту висоту коли можна заглянути в неї не встаючи на мысочки, тільки трохи "Скосивши очі. Нахилятися над каструлею головою дуже шкідливо з причини високої температури пари.
Набрати висоту можна за допомогою книг підкладаючи їх під дно каструлі.

4. Духову шафу...
Зручно дивитися за процесом у віконце двері шафи . але доведеться ще і витягувати гарячу птицю або деко з пиріжками. Тут мабуть можна озвучити цифри - 130-140 см від підлоги до верху духової шафи буде добре. АЛЕ! дверки бувають відкидаються і выкатные разом з гратами. Я собі придбав саме такий. Знімати з решітки і перевертати тушку на висоті своїх грудей дуже зручно.
Під шафою виходить місце для висувних ящиків під посуд. Повністю весь короб під духова шафа з стільницею вийшов 145см.


Духовой шкаф и цоколь

Духова шафа і цоколь


5. Цоколь...
Цоколь штука корисна ..Це місце куди повинна піти наша ступня, щоб ми могли підійти до стільниці впритул. Часом мої колеги трохи економлять на цьому. Висоту і глибину цоколя можна виміряти так - Ваша ступня трохи під тапочок. Я роблю 10 см глибиною і висотою 12. Але Там же виходить порожнє місце під підлогою короби скажіть Ви! Зробимо повністю викочування ящик заввишки 9 див. Можна буде зберігати... самі придумайте.
Низ ми розглянули повністю .

6.Стільниця.
Розмір стандартної стільниці 600мм. Це пояснюється тим , що глибина вбудовуваної техніки від 540 до 570мм. Спереду має бути звис 20-30мм закриває фасади. І головне - за коробом має бути ще 20-30мм до стіни для компенсації кривизни прилеглих кутів. Ми просто відріжемо від стільниці зайве. Сподіваюся зрозуміло... Але це не наш метод . Якщо Ви наважитеся замовляти стільницю то зробити її можна будь-якої глибини - головне дотягніться до стіни. Ящики зробимо на кулькових направляючих повного висунення . Вони бувають до 700мм. Тільки спершу треба вирішити наскільки це треба. Способів виготовлення багато - можна підібрати штучний камінь, або як на фото набрати з бруса 40х40мм. Самі бруси склеїти і посадити на шканти, або склеїти з фанери необхідної товщини а зверху постелити плитку. Варіантів багато. Головне з товщиною не перестаратися.
Одне доповнення - якщо у вас варильна поверхня окрема (врізна) то є резон зробити від заднього краю варіння до фартуха(стіни) побільше місця 100-150мм приблизно. Іноді зустрічаються плити трохи виступаючі вперед. Це робиться щоб не грілася стіна.

Підемо будувати верх.
7. Нижня полиця підвісної шафи повинна бути доступна без жодних табуретів. Це місця зберігання посуду.
і банок з крупами. Сантиметрів я знову сказати не зможу . Визначаємо самостійно - полиця повинна бути десь на рівні очей. Друга полиця це те, що потрібно, але не так часто. Можна дістати, підвівшись на мысочки. Швидше за все 30 см до першої. А далі зазвичай в полках починається дах, над нею ще 30-50 см місця, як нам сказав в салоні дизайнер з дипломами і подяками - там можна тримати гербарій з пластмасових квітів. Я думаю нам ще рано, і шафа ми побудуємо до стелі і додамо туди ще полицю-іншу. Сховаємо туди повітроводи від витяжки і додамо місце під зберігання.

8.Витяжка:
З приводу витяжки - чим менше колін в трубах тим краще потік. Гофрошланги кажуть краще не ставити - шелестить. Я сам ні разу їх не ставив, не знаю. Але будівельники постійно підносять сюрпризи: повітропровід, а навпроти нього через всю кухню плита.

9.Планування зон :
Саме поняття кухня складається з робочих зон : мийка -робочий стіл-варильна поверхня, які потім утворюють трикутник, в центрі якого знаходиться людина. Так як ми з вами будуємо ідеал, то відстань від однієї вершини до іншої має бути не більше одного кроку. Холодильник не є складовими цієї фігури, т. до. ми люди досвідчені значить можемо прорахувати заздалегідь необхідний список продуктів вилучити все необхідне з нього за один -два рази. Тому іноді можна прописати холодильник в коридорі.
Як Ви побудуєте цей трикутник залежить від планування кухонного приміщення, дизайнера, Вашого смаку і курсу ЦБР. Є сенс представити процес приготування обіду або вечері зі списком витрачених для цього предметів - каструль, сковорідок, ножів і т. д. Це дуже корисно бо позбавляє від зайвих предметів, а надалі від зайвих ящиків. Іноді розглядаючи черговий дизайн з громадою скриньок і дверцят починаєш уявляти скільки всякого там буде зберігається і ніколи не використовуватися. Але тут кожен повинен вирішити сам. У мого друга 9 ножів і всіма він активно користується. Мені вистачає одного "шефа" - невеликого пчака (це узбецький ніж, дуже зручний треба тільки замовляти його під себе)
Самі кухні бувають лінійні, L-подібні, П-подібні і острівні. Тут описувати нічого в просторах інтернету є велика опис і тягнути його сюди думаю сенсу немає.

Під полицею добре розмістити освітлення - є діодна підсвітка працює довго економить добре. Головне, щоб світло не било по очах. Робиться бортик закриває наше освітлення.

Матеріал.
Питання хворий. Практично все, що зараз продається як меблі з масиву, такою не є. Короби робляться з ЛДСП, а фасади тільки з дуба або іншого дерева. ЛДСП це пресовані відходи первинної обробки дерева: покрита ламінатом або меламіном ( що не АЙС наскільки мені дозволяють розуміти початкові знання уроків хімії). Сама основа води боїться, як зла фея з дитячої казки. Сильно не дивуйтеся, якщо раптом здибиться після попадання води. Хоч бувають винятки - бачив плиту лдсп всю зиму і весну провалявшуюся у дворі, в калюжі біля столярного цеху. Виглядала непогано...Сама плита ДСП прекрасна основа для шпонування цінними породами дерева. Лише б не було води. Багато води..

Можна побудувати все з дубового меблевого щита з покриттям поліуретаном. Це більш ніж надовго, але треба на це зважитися.
Я будую короби з меблевої фанери. З покриттям лаком. Матеріал гарний, в роботі передбачуваний.

В одній країні є або була передача New Yankee Workshop в 20 сезоні є 8 серій по будівництву подібної кухні. Це для того у кого є сумніви.

P. S. Будівництво кухні по феншую я не розглядав, оскільки якщо через стінку мийки знаходиться туалет можна і не починати.

Рекламний блок
Рекомендуємо для перегляду