Вибираємо холодильник. Ідеї ремонту

Рекламний блок

Побутова техніка для кухні супроводжує буквально кожен наш крок, допомагаючи варити каву, нарізати салат і мити посуд. Але чи всі предмети однаково необхідні? Можна сперечатися, обов'язкова на кухні скороварка, мікрохвильова піч і посудомийна машина. І лише два приладу не викликають розбіжностей: плита (варильна поверхня) і холодильник. Про останній ми поговоримо сьогодні, тим більше, що за останні десятиліття холодильник перетворився на складний пристрій, при виборі якого потрібно враховувати десятки параметрів.

З чого почати, плануючи придбання холодильника? Ймовірно, більшість людей запропонує спочатку визначити суму на покупку. Проте в даному випадку фінансове питання займає почесне друге чи навіть третє місце. А на першому знаходяться виміри.

Питання про вибір холодильника слід піднімати одночасно з проектуванням кухонного гарнітура, інакше ви ризикуєте опинитися в ситуації, коли новенький агрегат не влазить в призначену для нього нішу. Продумувати слід і місце розташування (пам'ятаємо, що холодильник не рекомендується розміщувати поруч з плитою або батарей), і зручність доступу: погано, якщо дверцята холодильника відкриваються не повністю, впираючись в шафу або стіну. Краще, якщо у вибраній вами моделі перенавешивается дверцята, - це корисна властивість для маленької кухні.


Выбираем холодильник

Але і власникам просторих кухонь не варто втрачати пильність. Якщо ви вибрали холодильник Side-by-Side» або іншу великогабаритну модель, подумайте, як буде здійснюватися її доставка, пройде вона в дверні прорізи, і немає вузьких місць, в яких вантажникам не вдасться розвернутися.

Рішення щодо внутрішнього обсягу холодильника прийняти відносно легко: якщо сім'я велика, холодильник повинен бути містким, переважно двокамерним, з відділеннями для зберігання овочів, м'ясних і молочних продуктів, а також заморозки. Частіше завжди на компактних російських кухнях встановлюють холодильники шириною 60 сантиметрів, відіграючи необхідний простір за рахунок їх висоти (2-2,5 метрів). Якщо розміри кухні дозволяють, це можуть бути ширші, але приземкуваті моделі, в яких простіше дістатися до верхніх полиць.

Для одного-двох чоловік буде достатньо невеликого холодильника об'ємом до 250 літрів, особливо якщо вони обідають і вечеряють поза домом.

Від розмірів холодильника – до організації зберігання продуктів

На сьогоднішній день найбільш популярний варіант – це двокамерні холодильники, обладнані холодильним і морозильним відділенням.

Ви тримайте вдома велику кількість замороженого м'яса або риби, заготовлює овочі, ягоди або гриби методом заморожування? Тоді вам знадобиться велика морозильна камера (понад 100 літрів) або навіть окремий морозильник, якщо ж основну частину вашого раціону складають свіжі овочі, фрукти, молочні продукти і т. д., можна задовольнитися меншим обсягом.


Маркировка морозильной камеры. Минимальная температура и срок хранения продуктов.

Маркування морозильної камери. Мінімальна температура та термін зберігання продуктів.


Зверніть увагу і на розташування морозильної камери – верхнє чи нижнє. Частково це питання особистого комфорту, проте верхня морозильна камера зазвичай не розділена на секції, тому різнорідні продукти зберігаються в ній пліч-о-пліч. Нижня морозильна камера складається з декількох секцій або висувних ящиків, тому її вміст простіше систематизувати. Крім того, оскільки кожна секція ізольована, при відкриванні дверцят мікроклімат в камері порушується не настільки значно.

Багатокамерні холодильники можуть мати три, чотири і навіть п'ять відділень, забезпечують різний температурний режим для різних продуктів: наприклад, звичайна холодильна і морозильна камера, автономна «зона свіжості», вбудований міні-бар, винна камера та ін.

Однокамерні холодильники нікуди не зникли з магазинів побутової техніки, однак найбільш широко вони представлені серед невеликих бюджетних агрегатів, призначених для заміського будинку або офісу. Осібно стоять однокамерні холодильники, взагалі не мають морозильного відділення, тобто весь їх обсяг (300-350 літрів) відданий під холодильну камеру. Чому б ні, якщо ви споживаєте їжу велику кількість свіжих продуктів? Морозильна камера в такій ситуації можна придбати окремо.

Не менш важливо, щоб холодильником було зручно користуватися в побуті, адже він купується один раз і надовго. Тому перед покупкою корисно не просто вивчити комплектацію холодильника, а провести справжній тест на практичність. Якщо ви віддаєте перевагу відкриті полиці, переконайтеся, що зможете вільно регулювати їх висоту за рахунок бічних виступів-напрямних; за склом простіше доглядати, а металеві полиці з прорізами не створюють перешкоди на шляху проходження повітря. Ящики і піддони повинні висуватися легко, без зайвих зусиль, а пляшки, які зазвичай розміщують на дверцятах, - надійно закріплюватися. Всі ці моменти навіть більш важливі, ніж наявність різних аксесуарів – закриваються боксів, власників, підставок під яйця, формочок для льоду і т. д., хоча різноманітність додаткових елементів завжди приємно.


Выбираем холодильник

Тут же варто згадати і про освітлення холодильної камери. Якщо джерело світла розташоване у верхній частині внутрішньої камери (в кутку або посередині), не виключено, що його будуть заступати зберігаються на полицях продукти. Найбільш комфортне освітлення забезпечують подовжені вертикальні світильники, розташовані на задній стінці або з боків. Одне з останніх нововведень у цій галузі – використання LED-підсвічування, яка рівномірно освітлює весь відсік, одночасно економлячи електроенергію.

Кількість компресорів: один або два?
Одна з труднощів при виборі холодильника викликає кількість компресорів. Один або два - в чому різниця? Практично у всіх сучасних побутових холодильниках використовується компресійна охолодження, тобто холодоагент (або охолоджуюча рідина) циркулює по замкнутому контуру під тиском компресора. Але в деяких випадках холодильник обладнаний одним компресором, який працює як на холодильну, так і на морозильну камеру, а в інших – двома (і більше) агрегатами меншої потужності, кожен з яких обслуговує свою «секцію».

Сенс такого поділу в тому, щоб домогтися економії електроенергії за рахунок більш тонкого управління температурою. Коли дверцята холодильника відкриваються, термостат реагує на зміну температури і дає команду на включення компресора. Якщо компресорів два, в дію приводиться той з них, який безпосередньо пов'язаний з відкритої камерою. Якщо компресор один, то частина ресурсів витрачається даремно, в тому числі і на ту камеру, яку залишалася закритою. Крім того, в двухкомпрессорном холодильнику камери функціонують незалежно один від одного, а значить, надовго їдучи з дому, можна відключити холодильне відділення, а «морозилку» залишити включеною. Визнаючи переваги такої конструкції, варто, однак, пам'ятати, що наявність двох компресорів і збільшує ціну приладу. Додаткову увагу слід звернути також на рівень шуму і енергоспоживання, хоча у якісної побутової техніки ці параметри не будуть виходити за межі норми.

Розморожуємо
Але набагато частіше, ніж кількість компресорів, на вибір холодильника впливає інший аспект, а саме – система розморожування.


Выбираем холодильник

Утворення інею на випарнику неминуче, оскільки його поверхня охолоджується до від'ємних значень. Інтенсивність процесу багато в чому залежить від зовнішніх умов: від частоти відкривання дверцят і попадання всередину вологого повітря, від завантаження холодильника і наявності відкритих посудин з рідиною, від щільності прилягання ущільнювача і так далі. Паморозь і полій на стінах заважає відводити тепло, змушуючи холодильник працювати з підвищеним навантаженням, більш того, вони можуть привести до поломки обладнання.

Ручне розморожування – це найбільш дешевий варіант, типовий для невеликих однокамерних холодильників. Такі прилади періодично необхідно вимикати, чекаючи, поки що накопичився там лід відтане, а проміжок між разморозками багато в чому залежить від надійності матеріалів, що забезпечують теплоізоляцію камери.

Зараз великого поширення набула краплинна система (інакше відома як «плакуча стінка»). Назва досить точно відображає суть процесу: коли в камері встановлюється необхідна температура, компресор відключається, стінка холодильної камери злегка нагрівається, що утворилися на ній кристали льоду тануть і крапля за краплею стікають по спеціальних жолобках в піддон. Потім компресор включається, температура в камері знижується, і залишилася на стінці «піт» замерзає, - цикл повторюється заново. Для профілактики такі холодильники рекомендується розморожувати раз в 3-4 місяці (причому ця процедура завершується досить швидко, оскільки лід не встигає накопичуватися на стінках).

Інша популярна система називається «No Frost» (тобто «без інею»). Не те щоб вона повністю запобігала утворення інею, - правильніше сказати, що він ніколи не з'являється усередині холодильної камери, яка залишається сухою і чистою в процесі експлуатації.

Не вдаючись у технічні подробиці, відзначимо лише, що в системі «No Frost» випарник, на якому конденсується іній, відділений від основної камери перегородкою. Повітря в камері циркулює під дією вентилятора, і волога «виганяється» за її межі. Паморозь на випарнику тане під дією періодично включається нагрівального елемента і помалу стікає піддон, випаровуючись природним чином. Зазвичай «безиневая» система використовується в холодильних камерах, і лише в деяких моделях її дія поширюється відразу на обидві камери.

Холодильника «No Frost» розморожування практично не потрібно, достатньо 1-2 рази в рік відключати його для профілактики. Однак використання примусової вентиляції і деякі інші особливості системи призводять до того, що вологість в нього нижче, і продукти швидше зневоднюються. Щоб справитися з цією проблемою, потрібно зберігати продукти в запакованому вигляді, до того ж особливу роль тут знаходять «зони свіжості» - закриті секції для зберігання свіжих продуктів, де підтримується певна вологість.


Выбираем холодильник

На завершення перерахуємо деякі інші параметри, які традиційно вказують в описі холодильника і на ціннику. Знаючи, що вони означають, простіше прийняти рішення про вибір моделі.

Клас енергозбереження. Він розраховується, виходячи з фактичного енергоспоживання та обсягу холодильника, помножених на спеціальний коефіцієнт. Теоретично, таких класів сім (від «А» до «G»), практично - у магазинах нині представлена, в основному, техніка класу «А» або «А », що позначає саме економічне енергоспоживання. Якщо у руки вам потрапить холодильник класу «B» або «C», при російських відносно невисоких цінах на електроенергію, можливо, ви не помітите різниці, однак більш високий клас енергозбереження, як правило, вказує на більш високий клас приладу в цілому.

Кліматичний клас встановлює допустимий діапазон температур при експлуатації холодильника, наприклад: SN (від 10 до 32 C), N (від 16 до 32 С), ST (від 18 до 38 ° С) або T (від 18 до 43 С) та інші. Верхня межа – це показник, істотний, швидше, для південних регіонів. Якщо ж ви плануєте поставити холодильник на балкон (навіть утеплений), не полінуйтеся заглянути у технічну документацію і переконайтеся, чи зможе він нормально функціонувати в даних умовах.

Рівень шуму – це важливий критерій, від якого залежить комфортне використання холодильника. Тихими вважаються прилади з рівнем шуму 40 дБ (для порівняння: 30 дБ відповідає шепоту, помітним з відстані 5 метрів), тоді як показник 49 дБ зіставимо з неголосним розмовою двох людей. Що вибрати – кожен вирішує самостійно, виходячи з індивідуального сприйняття.

Тип управління. Він може бути механічним (за допомогою традиційних кнопок і реле), електро-механічний і електронний (електронна панель, що дозволяє визначити точну температуру, параметри вологості тощо). При наявності електронної панелі холодильник слід підключати до мережі через стабілізатор, щоб не відбулося випадкового скидання значень (хоча, враховуючи стрибки напруги в наших електромережах, стабілізатор має сенс встановити, незалежно від способу управління холодильника).

Звукова сигналізація - це корисна функція, що сповіщає про відкритих дверцятах. Звуковий сигнал спрацьовує, якщо холодильник залишається відкритим кілька хвилин поспіль.

Антибактеріальне покриття стінок камери перешкоджає розмноженню цвілі і бактерій, а також неприємних запахів, що супроводжують їх життєдіяльності. Нерідко антибактеріальне покриття поєднується з функцією «No Frost», також сприяє підтримці чистоти в холодильнику.

Швидке заморожування – функція, якою оснащені деякі морозильні камери. Вона призначена для швидкого заморожування великої кількості продуктів при температурах нижче – 20С. Однак з-за великих навантажень на компресор «морозилка» не може постійно функціонувати в такому режимі, - його рекомендується відключати відразу після виконання завдання (автоматичне вимкнення передбачено не у всіх моделей). За схожим принципом працює швидке охолоджування, швидко знижуючи температуру вмісту холодильної камери (але не заморожуючи).

Холодоагент. Ймовірно, в технічному описі холодильника ви знайдете інформацію про тип застосовуваного хладагента. Складно сказати, наскільки актуальні ці відомості для звичайного споживача, але якщо ви бачите позначення R134 або R600 (а вони зустрічаються найчастіше), можете бути впевнені, що в охолоджувальній системі даної моделі використовується сучасний, екологічно безпечний склад – у свій час їм замінили фреон, який, як вважається, руйнує озоновий шар Землі.

«Захист від дітей» - хоча холодильник не настільки небезпечний для дитини, як плита, малюки можуть випадково скинути налаштування керування або залізти, куди не слід. Деякі моделі оснащені функцією блокування налаштувань або навіть дозволяють заблокувати дверцята холодильника.

Рекламний блок
Рекомендуємо для перегляду