Фондюїжа і розвага. Ідеї ремонту

Рекламний блок

Кожна людина коли-небудь стикався з проблемою: чим пригостити і розважити гостей. Дотепний, а головне, простий і смачний вихід з цього становища знайшли швейцарці, які придумали таку чудову річ, як фондю. Вважається, що історія цієї страви почалася в XVIII столітті. В ті часи швейцарські селяни заготовляли на зиму припаси, і в тому числі сир, який по закінченні декількох місяців ставав просто кам'яним. Щоб розм'якшити затверділий продукт, його розігрівали разом з вином і їли, зібравшись усією родиною перед гарячим казанком холодним зимовим вечором.

Зараз для приготування фондю використовують спеціальну термостійку посуд з товстими стінками - з кераміки, чавуну або нержавіючої сталі. Крім самої ємності, в комплект входять підставка з пальником, зазвичай працює на бездимному паливі (спирт, спеціальний гель, а для мініатюрних фондю підійде навіть свічка) і спеціальні виделки з дерев'яними або пластиковими ручками. Набір включає в себе порційні мисочки для різноманітних соусів, які використовуються для м'ясного або рибного фондю. Соусники, як правило, розміщують на підставці, що обертається, щоб кожен легко міг дотягнутися до них.


Шоколадное минифондю марки «Mezzo» для любителей полакомиться в одиночестве или вдвоём в романтической обстановке

Шоколадне минифондю марки «Mezzo» для любителів поласувати на самоті або вдвох в романтичній обстановці


Існує безліч видів посуду для фондю, - ви без праці підберете варіант для кухні в строгому класичному, сучасному або сільському стилі. Щоб позбавити себе від необхідності постійно купувати паливо, можна придбати модель, що працює від електромережі, хоча деякі вважають, що така заміна впливає на смак готової страви.

Традиційним вважається сирне фондю, коли гості занурюють шматочки хліба або грінок в розплавлений сир. Однак процес приготування ласощів не настільки простий, як здається, - мало просто розтопити шматок сиру на вогні. Сирне фондю готують, як мінімум, з двох сортів сыраразной твердості. Найчастіше це «Грюйер» і «Емменталь», до яких обов'язково додають трохи білого вина і борошна, щоб сир не розшаровувався Спочатку суміш розігрівають на плиті, помішуючи зигзагоподібними рухами, і лише потім поміщають в підставку-фондю. Для зайнятих людей, у яких вічно не вистачає часу, існують готові сухі суміші, які нескладно розігріти.

Однак фондю ніколи не вийшло б за межі країни годин і банків, якщо б у 1956 році шеф-кухар нью-йоркського тематичного ресторану «Швейцарське шале» Конрад Еглі не зайнявся його популяризацією, а також розробкою нових рецептів. На сьогоднішній день практично кожен знайде собі що-небудь за смаком. Любителі ситно попоїсти можуть приготувати м'ясне фондю: нарізане шматочками м'ясо вмочують в киплячу олію. Дуже різноманітні рецепти десертних фондю для ласунів. Суміш для них зазвичай готують з шоколаду з додаванням вершків і лікеру, а потім занурюють у неї шматочки свіжих фруктів - банани, полуницю, яблука і т. д. В 90-ті роки популярність фондю знизилася з-за високої калорійності цієї страви, проте забуття тривало недовго. Шанувальники здорового способу життя знайшли утіху в низькокалорійному м'ясному або овочевому фондю, замінивши гаряче масло легким бульйоном.


Современное минималистическое фондю-гриль с соусниками на крутящейся подставке от «Stadler Form Mona». Два в одном.

Сучасне мінімалістична фондю-гриль з соусниками на підставці від «Stadler Form Mona». Два в одному.


Вибираючи посуд для фондю, слід керуватися тим, що ви плануєте в ній готувати. Розтопити шоколад можна в невеликому керамічному ковшике об'ємом менше півлітра. А ось сирне, м'ясне або рибне фондю зажадає більш високої температури, тому для нього правильніше використовувати фондюшницю з чавуну або нержавіючої сталі. Особливість чавуну, як відомо, полягає в тому, що він довго зберігає тепло; таким чином, чавунний казанок з антипригарним покриттям являє собою дуже практичний варіант. Нержавіюча сталь зручна своєю універсальністю: вона добре очищається, не вбирає в себе запахи, не взаємодіє із продуктами – гарячим вином, маслом, соусами і т. д. А значить, в ній можна приготувати будь-фондю по своєму смаку.

Принадність фондю в тому, що всі гості збираються за спільним столом і легко можуть підтримувати бесіду. Зрозуміло, такий варіант оптимальний для невеликої компанії з 5-6 осіб. «Фондюшницю» поміщають в центр столу, щоб нікому не доводилося далеко тягнутися, а перед кожним гостем ставлять тарілочку, кладуть виделку і серветки. Стіл краще попередньо накрити скатертиною, щоб його не забруднили краплі сиру або шоколаду. Процес поїдання швейцарського страви простий: шматок хліба, насаджений на вилочку, занурюють в сир, після чого виймають, дають стекти краплях і акуратно відправляють в рот, намагаючись при цьому не облизувати вилку. М'ясо тримають у фондю довше, до його повної готовності, потім звичайною виделкою знімають і їдять в своїй тарілці.


Универсальное и десертною фондю марки «GIPFEL»

Універсальне і десертною фондю марки «GIPFEL»


Фондю: еда и развлечение

Крім того, існує чимало кумедних традицій, пов'язаних з фондю. Наприклад, в американській кулінарній книзі про фондю «The Fondue Cookbook» описаний такий звичай: якщо жінка випадково ронила хлібний скибочку в казанок з сиром, вона повинна була поцілувати сидить поруч чоловіка, якщо це робив чоловік, він повинен був купити пляшку вина. Якщо ж якийсь тюхтій двічі втрачав свій хліб, наступна фондю-вечірка повинна була пройти в його будинку. Ритуали і розваги можна придумати самим, замінивши поцілунки і вино, наприклад, заздалегідь приготованими фантами.

Приємного всім апетиту і веселого проведення часу!

Рекламний блок
Рекомендуємо для перегляду