Термос – помічник вдома і в дорозі. Ідеї ремонту

Рекламний блок

Термос – популярна різновид побутової посуду, якій знайдеться місце практично в кожному будинку. Однак спочатку посудину, що оберігає рідину від нагрівання навколишнім повітрям, призначався не для домашнього господарства. Шотландський вчений Джемс Дьюар, який присвятив життя природничих наук, використав скляну колбу з подвійними стінками для зберігання зріджених газів. Відкачавши повітря між зовнішньою і внутрішньою оболонкою ємності, він мінімізував тепловіддачу, а щоб підсилити ефект, покрив колбу дзеркальним шаром срібла.

Сучасний термос, який широко застосовується в побуті, представлений в безлічі варіантів, що відрізняються формою, розмірами та функціональним призначення.

Перше, найбільш очевидна відмінність – це матеріал, з якого виготовлений контейнер для зберігання рідин і інших продуктів. У колишні часи найбільш поширеними були скляні колби, поміщені в захисний пластиковий корпус. Вони легко милися і добре тримали температуру, але мали серйозний недолік – крихкість, а тому вимагали вкрай делікатного поводження.


Термос – помощник дома и в дороге

Скляні термоси і зараз можна знайти на полицях магазинів, причому брак міцності компенсує більш низька, порівняно з повністю металевими моделями, ціна.

Однак зараз набагато частіше зустрічаються термоси з нержавіючої сталі. Вони важать трохи більше своїх скляних аналогів, але дуже невибагливі, надійні в експлуатації і не можуть розбитися при падінні. Нержавіюча сталь 18/10, з якої їх виготовляють, являє собою спеціальний сплав, найбільш підходящий для використання на кухні. Маркування «18/10» означає відсоток вмісту хрому і нікелю: такий склад забезпечує антикорозійний властивості металевого посуду, її стійкість до впливу лугів і кислот, а також привабливий зовнішній вигляд. Сучасні побутові термоси з нержавіючої «сталі» не тільки сприяють збереженню температури, але і не змінюють смакові якості вмісту, не вбирають запахи, легко відмиваються від забруднень. Вартість виробу може змінюватись в залежності від обсягу і наявності додаткових пристосувань, якими виробники охоче їх забезпечують.

Традиційно, високі термоси з вузьким горлом використовуються для напоїв, з широким горлом – для зберігання їжі, фруктів і льоду. У мандрівників і людей, часто харчуються за межами дому, користуються популярністю термоси-казанки: вони нижче, але більше в діаметрі, і по вигляду віддалено нагадують каструлю. В комплект нерідко входить один або кілька судків, в яких можна одночасно помістити два-три різні страви, а також ложка і вилка, зазвичай ховаються під кришкою або закріплені на ній.

Обов'язкова деталь термоса – це щільно прилегла пробка. Незалежно від того, з якого матеріалу вона зроблена – справжньою пробкової кори, гуми або харчової пластмаси, вона повинна герметично закриватися. Тому для перевірки якості виробу рекомендують залити в нього воду, загвинтити пробку, а потім перевернути термос і потримати його якийсь час шийкою вниз, - з ємності не повинна пролитися ні краплі, навіть якщо кришка оснащена спеціальним механізмом (кнопкою) для дозованого наливання рідини.
Виняток становлять термокружки, які призначені для нетривалого підтримки температури напоїв у домашніх умовах або в офісі; для транспортування вони не годяться.

Верхня кришка зазвичай виконує захисну функцію, а також може використовуватися замість чашки.


Термос – помощник дома и в дороге

Вибираючи термос, слід пам'ятати кілька простих правил.

Чим більше обсяг термоса, тим довше буде охолоджуватися (або, навпаки, нагріватися) його вміст. Тому для тривалих подорожей або настоювання трав краще придбати модель об'ємом не менше літра. Маленькі термоси (0,3-0,5 л) з нагвинчуваною кришкою тримають температуру дуже недовго – приблизно 2-4 години. Крім того, до термосу, як правило, додається інструкція, в якій указано, протягом якого часу він повинен зберігати певну температуру.

Якщо термос купується для їжі, буде правильно вибрати ємність такого розміру, в яку поміститься порція їжі на один раз. Це пов'язано з тим, що термос краще завантажувати цілком, щоб у ньому практично не залишалося вільного простору, тоді і продукти, і рідина довше будуть зберігати температуру.

Аналогічно, чим рідше відкривається термос, тим повільніше змінюється його «температурний режим».

Будь-які термоси – і скляні і сталеві – слід мити вручну, без використання абразивних засобів і жорстких губок, дбайливо промиваючи всі деталі. Потім термос сушать, не закриваючи, щоб не допустити утворення всередині неприємних запахів.

Нагадаємо і про деяких очевидних речах, якими іноді нехтують. Так, в термосі з помпою не слід заварювати чай: туди заливають вже готовий напій, інакше механізм помпи може забитися, і очистити його буде складно. Маленькі термоси з одинарною кришкою, що загвинчується (зазвичай, це моделі об'ємом до півлітра) при перевезенні слід розташовувати вертикально, оскільки кришка може відкритися, і їх вміст забруднить сумку або одяг.

Залишати надовго напої та їжу в термосі не варто: за добу-інші їх смакові і харчові якості будуть безнадійно зіпсовані, - зрештою, для тривалого зберігання провізії існують інші пристрої, наприклад, холодильник.

Рекламний блок
Рекомендуємо для перегляду